Informacion: Konsultohuni me politikën tonë të privatësisë. Kjo faqe interneti nuk është pjesë e një agjencie zyrtare qeveritare dhe nuk lëshon karta jeshile, por vetëm informacion.

USA

GREEN CARD | SHTETET E BASHKUARA

Udhëtimi jashtë Shteteve të Bashkuara me një karton jeshil

Fuqia e pasaportës amerikane u mundëson qytetarëve amerikanë të udhëtojnë në më shumë se 140 vende të botës pa pasur nevojë për vizë. Disa nga këto vende e kanë shtrirë këtë të drejtë për udhëtim pa viza edhe për mbajtësit e një karte jeshile amerikane .

Ku mund të udhëtoni jashtë vendit me një karton jeshil?

Një marrëveshje rajonale është në fuqi me disa vende fqinje të Shteteve të Bashkuara për të kaluar kufijtë e tyre si mbajtës i Kartonit të Gjelbër. Banorët e SHBA mund të kalojnë kufijtë e vendeve të mëposhtme:

Vende të tjera shumë më larg në botë gjithashtu autorizojnë mbajtësit e Kartonit të Gjelbër Amerikan për të udhëtuar në territorin e tyre pa vizë, si: Gjeorgjia, Singapori ose vendet e Ballkanit si Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina. , Kosova, Mali i Zi, Serbia.

Pavarësisht nëse e keni marrë Kartën Gjelbër përmes martesës , ose nëse keni fituar një Karton Jeshil në llotari , ju përfitoni të njëjtat të drejta si të gjithë mbajtësit e Kartonit të Gjelbër Amerikan.

Si të udhëtoni në Kanada me një karton jeshil?

Nëse keni një karton jeshil të SHBA-së, mund të kaloni kufirin në Kanada pa marrë më parë një vizë turistike kanadeze. Ky rregull funksionon për të gjithë mbajtësit e kartonit jeshil, pavarësisht nga kombësia e tyre.

Megjithatë, nëse po udhëtoni me avion ose po kaloni tranzit përmes Kanadasë, do t’ju duhet të merrni një autorizim elektronik kanadez të udhëtimit ETA përpara se të hipni. Së fundi, nëse kaloni kufirin me rrugë tokësore, ju duhet vetëm pasaporta dhe Kartoni i Gjelbër.

A mund të udhëtoni jashtë vendit me karton jeshil pa pasaportë?

Në përgjithësi është thelbësore të keni një pasaportë për të udhëtuar jashtë vendit. Vetëm mbajtja e një kartoni jeshil nuk mjafton për të kaluar kufijtë ndërkombëtarë. Qoftë nga ajri apo nga toka, autoritetet doganore dhe të imigracionit kërkojnë paraqitjen e një pasaporte të vlefshme. Vetëm pasaporta mund të vërtetojë identitetin dhe kombësinë e një udhëtari.

Megjithatë, ka përjashtime të kufizuara nga ky rregull. Në disa raste specifike, vendet kanë lidhur një marrëveshje rajonale për të kaluar kufijtë e tyre pa paraqitur pasaportë. Shembulli më i rëndësishëm ka të bëjë me shtetasit e vendeve të zonës Shengen. Ata mund të lëvizin lirshëm ndërmjet shteteve anëtare pa paraqitur pasaportë.

A mund të udhëtoj me një kopje të Kartonit të Gjelbër?

Karta jeshile është një dokument zyrtar që vërteton statusin e rezidentit të përhershëm në Shtetet e Bashkuara. Udhëtimi jashtë vendit vetëm me një kopje të Kartonit të Gjelbër nuk rekomandohet. Për udhëtimet ndërkombëtare, autoritetet kufitare kërkojnë të shohin dokumentet origjinale për të verifikuar identitetin dhe statusin e udhëtarit.

Nëse jeni duke udhëtuar jashtë Shteteve të Bashkuara, duhet të sillni Kartën Gjelbër origjinale për të rihyrë në vend. Një kopje e Kartonit të Gjelbër nuk mjafton për të vërtetuar statusin tuaj të rezidentit të përhershëm.

Nëse Kartoni Juaj i Gjelbër humbet ose vidhet gjatë kohës që jeni jashtë vendit, duhet të kontaktoni menjëherë ambasadën ose konsullatën e SHBA. Ambasada do t’ju sigurojë një dokument zëvendësues që ju lejon të hipni dhe të ktheheni në Shtetet e Bashkuara.